MOST 31 % minden könyvünkre!
Infóvonal: 06 20 288-5418 | E-mail: konyv@pillangokiado.hu

Mihajlo Pantić

Létrehozva: 2013. 02. 14. 13:29
Mihajlo Pantić
Mihajlo Pantić (1957, Belgrád) szerb prózaíró, irodalomkritikus, egyetemi tanár, kiadói és folyóiratszerkesztő. Szülővárosában fejezte be tanulmányait, beleértve a doktorátust is a Bölcsészkaron, ahol ma is tanít. A 80-as évek elején tűnt fel az irodalomban, s azóta több mint harminc könyve jelent meg: tanulmányok, esszék, útirajzok és naplók, irodalomkritikák és antológiák, valamint nyolc novelláskötet, melyek közül némelyek, mint például a Wonder Berlinben (Vonder u Berlinu), az Újbelgrádi történetek (Novobeogradske priče)  és A kossava hetedik napja (Sedmi dan koąave) vagy a Ha ez szerelem (Ako je to ljubav) című gyűjtemény (amelyért 2004-ben Andrić-díjat kapott) bestsellerré váltak. Mihajlo Pantić novelláit vagy húsz nyelvre fordították, számos antológiába és körképbe beillesztették, és önálló kötetek formájában is megjelentek külföldön. Noha telis-tele vannak irodalmi allúziókkal, Pantić történetei mindig közvetlenül adják át az urbánus tapasztalatot, és voltaképpen az a próbálkozás köti össze valamennyit, hogy a jellegtelenné vált köznapiság kis rituáléiban, a sors, a szerelem és a halál örök kérdéseinek súlya alatt nyögő, dezorientált, névtelen emberek között fölfedezzen némi magasabb értelmet, mely megválthatná nem sokat ígérő életeiket. A szerző újabb művei közül meg kell említeni a szerb elbeszélés három kötetes antológiáját (Antologija srpske pripovetke), valamint összegyűjtött novelláinak négykötetes kiadását (Sve priče Mihajla Pantića) és legfrissebb, Ezúttal a fájdalomról (Ovoga puta o bolu) című novelláskötetét.

Mihajlo Pantić szerb író (1957) a kisprózai formák mestere. Az egysoros rövidtörténettől a hosszabb, már-már klasszikus elbeszélésig és az esszénaplóig végigzongorázta az egész formaskálát. Regényt nem ír. A történet, a novella és az esszé, a posztmodern fragmentum a választott műfaja, melyben tapasztalatát kifejezi. Ezúttal novellisztikájának keresztmetszetét kínáljuk a magyar olvasónak. Mihajlo Pantić tisztán ír, áttetszően fogalmaz, közvetlen prózaírói hangja egészen kivételesen cseng az átintellektualizált irodalmi világban. Prózájának empirikus talaja szilárd: Belgrád, illetve a lakótelepek Újbelgrádja az a hely, ahonnét íróként kiindul. Korábbi rövidtörténeteinek olykor egészen vad formakísérletei után újabban kiegyensúlyozott, hosszabb, „andrići” elbeszélésre törekszik. Az irónia, a nagyvárosi humor és a kétségbeesés határát súroló melankólia mindig ott bujkál a hangjában. Újabb elbeszéléseiben különösen megejtő a negyvenes-ötvenesek életérzéseinek ábrázolása, az öregedéssel, a lelkesedés és a szerelem elmúlásával való kényszerű szembenézés. Az elmúlt ötven év Jugoszláviája és szakadékos Szerbiája az a téridő, ahol karakteres belgrádi figurái éldegélnek, szeretnek és gyűlölködnek, és ahonnan, többé-kevésbé kétségbeesetten, elmennek.

Hívószavak: urbánus neurózis, rock, öregedés, szerelem a posztmodern korban, házasság, üresség, depresszió, halál, kétségbeesés, melankólia, menekülés, munkamánia, szégyen, a horgászat metafizikája, a gyűlölet múlhatatlansága, sorskönyv, „itt élned, halnod kell?”…
Formák: rövidtörténet, fragmentum, novella, elbeszélés, hosszú elbeszélés.
Tér: Belgrád és Újbelgrád (Novi Beograd).
Idő: Jugoszlávia fénykora és összeomlása, a szétesett Jugoszlávia és a züllő Szerbia évtizedei; korunk, főként az utóbbi harminc év.
Alakok: belgrádi, urbánus fiatalok és középkorúak, idősödő nők és férfiak, öreg horgászok, tört én-ek, boldogtalan értelmiségiek.

Keresse Mihajlo Pantić nagyszerű publicisztikáit az Élet és irodalom folyóiratban!
Kapcsolódó ajánlataink
Mihajlo Pantić: Ha ez szerelem
Ha ez szerelem
Mihajlo Pantić szerb író (1957) a kisprózai formák mestere. Az egysoros rövidtörténettől a hosszabb, már-már klasszikus elbeszélésig.
2 063 Ft
Legújabb kiadványaink
Czanik Balázs: Sütizz és fogyj!
Sütizz és fogyj!
3 990 Ft
3 751 Ft
Megtakarítás: 6%
Kostyák Borbála: Misi és a rakoncátlan zöldségek
Misi és a rakoncátlan zöldségek
1 990 Ft
1 871 Ft
Megtakarítás: 6%
Végső István: GULÁG 1945
GULÁG 1945
1 000 Ft
940 Ft
Megtakarítás: 6%
Végső István: Az 1956-os forradalom Kiskunhalason
Az 1956-os forradalom Kiskunhalason
1 500 Ft
1 410 Ft
Megtakarítás: 6%
Berg Judit: Rumini a Fényvizeken
Rumini a Fényvizeken
3 490 Ft
3 281 Ft
Megtakarítás: 6%
Berg Judit: Rumini kapitány
Rumini kapitány
3 490 Ft
3 281 Ft
Megtakarítás: 6%
Berg Judit: Rumini
Rumini
2 990 Ft
2 811 Ft
Megtakarítás: 6%
David Walliams: Büdöss úr
Büdöss úr
2 990 Ft
2 811 Ft
Megtakarítás: 6%
David Walliams: Patkányburger - Vigyázz, undorító!
Patkányburger - Vigyázz, undorító!
2 990 Ft
2 811 Ft
Megtakarítás: 6%
Balázsi Lili Fanni: Madártej
Madártej
2 990 Ft
2 811 Ft
Megtakarítás: 6%
Szoó Judit: Kilófaló népi ételek
Kilófaló népi ételek
3 450 Ft
2 243 Ft
Megtakarítás: 35%
További kiemelt ajánlataink
Bejelentkezés
E-mail címe:
Jelszava:
Miért éri meg regisztrálni?
Elsők között értesülhet legújabb kiadványainkról.
Feliratkozhat hírlevelünkre, így értesülhet akcióinkról.
Létrehozhatja saját könyv- listáját, melyeket aztán meg is vásárolhat online.
Partnereink
Információk:   ÁSZF |  A rendelés menetes |  GYIK |  Boltok |  Kapcsolat |  Adatvédelem
Közösségi oldalaink:   Facebook |  Twitter |  YouTube
© 2018 Pillangó Kiadó |  style & development: juizzmedia