MOST 31 % minden könyvünkre!
Infóvonal: 06 20 288-5418 | E-mail: konyv@pillangokiado.hu
Svetilav Basara: Parkinson-kór: a kezdet és a vég.

Parkinson-kór: a kezdet és a vég.

Svetilav Basara

3 500 Ft   2 030 Ft
Megtakarítás: 42%
db
Svetislav Basara 1953-ban született Bajina Bastában (Szerbia), mintegy húsz könyve – regény, elbeszélés és esszé – jelent meg. Ez a zseniális, világirodalmi mércével mérve is kiemelkedő jelentőségű kortárs szerb író több szerb irodalmi díj kitüntetettje, köztük az év könyvének járó Nin-díjat 2006-ban a Parkinson-kór: a kezdet és a vég című regényéért vehette át. A Feljegyzések a biciklistákról című regényét tartják Szerbiában az évtized legjobb regényének. Magyarul 2000-ben a JAK–Osiris kiadásában jelent meg.

Demjan Parkinson egy reggel aláír egy (arab nyelven szövegezett!) szerződést, amellyel lemond a nyelvi reform ötletének szerzői jogairól. Cserébe obsitoslevelet kap a katonaságtól, egy zacskó dukátot, a hodzsa írását szemverés ellen és egy kissé szürke posztot a török diplomáciai szolgálatban (birinci katib – első titkár), a kinevezésen egyelőre a széljegyzet: amikor Kemal pasa átveszi a hatalmat. Kis ideig látjuk őket, amint búcsúzkodnak az isten háta mögötti anatóliai vasútállomáson, melynek nevét nem tudjuk elolvasni, mert (még mindig) arab betűs a felirat. Már a következő pillanatban elborítja őket a hirtelen kerekedett homokvihar átláthatatlan felhője, amely egy idő után északra húzódik.
Már nincs ott sem Atatürk, sem Parkinson, sem az indóház. Demjan Lavrentijevicsnek a kies vidéken nyoma vész. Többé soha semmit nem hallottam felőle, de mint a világban előadódó történések tapasztalt megfigyelője, itt-ott egy-egy eseményben felismertem láthatatlan keze nyomát és látható befolyását a különleges betegségnek, amely róla kapta a nevét.

A rettenetes kór kieszelője, e könyv hőse, Demjan Lavrentijevics Parkinson halálát végkimerültség okozta 1947-ben egy kolimai táborban, ahol Nyikolaj Nyikolajevics Kuznyecov álnév alatt raboskodott. A megtépázott Parkinson név burkában tölt el további negyvenhárom halotti esztendőt – egészen a peresztrojkáig, a glasznosztyig és a Szovjetunió széthullásáig, az összeomlásig, amelyben az eddigre már rehabilitált Demjan Lavrentijevicsnek – ha hitelt lehet adni a leírt eseménynaptár és életrajz tényálladékának – oroszlánrésze volt.
Különös betegségétől hajtva halála pillanatáig munkálkodik azon, hogy a világ oly rég elveszett teljességét megpróbálja szilánkjaiból összerakni, állandó harcban a vállalt betegség és az álságos egészség kiméráival, amelyek a pokol kapuján át terelik a világot forradalmakba, háborúkba, ezotériába és alkímiába.
Olyan könyv ez, amely olykor a történelem menetét követi, és olyan történetírás, amely olykor regénybe csap át. A bátor olvasón múlik, hol von magában határt műfaj és műfaj, igaz állítások és valótlanságok között.
ISBN: 978 963 9614 76 5
Méret: 108x209mm
Kötés: kemény
Oldal: 240
ISBN: 978 963 9614 76 5
Van véleménye a könyvről? Lépjen be vagy regisztráljon és ossza meg véleményét másokkal is!
Jelenleg nincs vélemény!
Kapcsolódó kiadványaink
Filip David: Álom a szerelemről és a halálról
Álom a szerelemről és a halálról
2 800 Ft
1 680 Ft
Megtakarítás: 40%
Svetilav Basara: Parkinson-kór: a kezdet és a vég.
Parkinson-kór: a kezdet és a vég.
3 500 Ft
2 030 Ft
Megtakarítás: 42%
Majoros Sándor: Akácfáink sokáig élnek
Akácfáink sokáig élnek
1 700 Ft
1 173 Ft
Megtakarítás: 31%
Paizs Tibor: Cora
Cora
1 700 Ft
1 020 Ft
Megtakarítás: 40%
Réti László: Könnyek városa
Könnyek városa
3 499 Ft
3 289 Ft
Megtakarítás: 6%
Paizs Tibor: Erdélyi prikulicsok
Erdélyi prikulicsok
2 400 Ft
1 440 Ft
Megtakarítás: 40%
Majoros Sándor: Meghalni Vukovárnál
Meghalni Vukovárnál
1 500 Ft
1 035 Ft
Megtakarítás: 31%
Uros Petrovic: A rejtelmes Ginkó utca
A rejtelmes Ginkó utca
1 500 Ft
1 035 Ft
Megtakarítás: 31%
További kiemelt ajánlataink
Bejelentkezés
E-mail címe:
Jelszava:
Miért éri meg regisztrálni?
Elsők között értesülhet legújabb kiadványainkról.
Feliratkozhat hírlevelünkre, így értesülhet akcióinkról.
Létrehozhatja saját könyv- listáját, melyeket aztán meg is vásárolhat online.
Partnereink
Információk:   ÁSZF |  A rendelés menetes |  GYIK |  Boltok |  Kapcsolat |  Adatvédelem
Közösségi oldalaink:   Facebook |  Twitter |  YouTube
© 2018 Pillangó Kiadó |  style & development: juizzmedia