MOST 31 % minden könyvünkre!
Infóvonal: 06 20 288-5418 | E-mail: konyv@pillangokiado.hu

A Székelyföldi Legendáriumról

Létrehozva: 2012. 09. 04. 13:48
 A Székelyföldi Legendáriumról
Nem a spanyolviaszt fedeztük fel székely módra, nem találtunk fel semmi hihetetlent. Az országos kulturális, turisztikai információs anyagokból rendre lemarad Székelyföld népviselete, népköltészete, mondáink-legendáink, sőt a műemlék épületeink is rászorulnak egy jobb népszerűsítésre. Létrehoztuk a Székelyföldi Legendáriumot, amely tulajdonképpen létezett, csupán nem illusztrált formában és nem egységesen.
Székelyföldön szerencsére több síkon kezdték egyesíteni a tudásukat szakemberek, így történt ez velünk is, hát megalapítottuk a Legendárium csapatát.

Gyerekkorom óta érdekelt a szülőföldem. Első hét életévemben szerencsére kapcsolatba kerültem a szülővárosomat körülvevő mondákkal-legendákkal, így teljesen más gyerekkorom volt: kirándultunk, bringáztunk a barátaimmal a székely várak helyszínein. Beláttunk a horizont mögötti mesevilágba, egy erős kötődés alakult ki köztünk és szülőföldünk között. Ez az, ami a mai fiatalok gyerekkorából gyakran hiányzik, hiszen nemcsak az itt élők mindennapjaiból kezdtek eltűnni ezek a történetek, de a nagyvilág sem ismeri őket. Pedig ezek a mondák és legendák minket jellemeznek, mint népcsoportot, a mi gondolkodásunkat tükrözik. Amit génjeinkben nem örökölhetünk, azt a gyermekkori mesékből kell megalapozzuk és nem idegen kultúrák meséiből, hanem őseink történeteiből, hiszen ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy itt Székelyföldön 1000 éve sértetlenül fennmaradt a székelység. Szóval zavart az, hogy ez a csodálatos Székelyföldi Legendárium eltűnőben van, és már évek óta foglalkoztatott, hogy hogyan lehetne ezt ismét „visszalopni” a könyvespolcokra. 

Két éve a kezembe került egy jópofa EU-s gyerektérkép, amely minden országot és az ott létező kultúrákat hivatott népszerűsíteni, vidám gyerekrajzok segítségével. Természetesen ezen a térképen sem szerepelt egyetlen székelyföldi monda és legenda sem, a Drakula története viszont igen... Beindult a gondolkodás és megszületett a térkép ötlete, melyen kezdetben Hargita megyei legendákat jelenítettünk meg. Két év alatt készült el a Székelyföldi Legendárium. Tulajdonképpen azt a sok értékes munkát, amelyet Orbán Balázs, Benedek Elek (és még sorolhatnám) összegyűjtöttek, leírtak, mi összesítettük és előkészítettünk egy tudatos, több éves marketing munkát azzal a céllal, hogy a mondáinkat és legendáinkat fedezzék fel újra a székelyek (tisztelet a kivételnek), és a világ is ismerjen meg minket a meséinken keresztül. Folyamatosan fordítjuk idegen nyelvekre az egységes nyelvezetre szerkesztett írásokat. Nekünk, nekem ez egy óriási kihívásnak számít, hiszen az anyagi hátteret elő kell teremteni ehhez. Már akadtak bőkezű támogatók, de ugyebár ez egy többéves folyamat, folyamatosan keressük a mecénásokat. Legelső állomása a Székelyföldi Legendáriumnak az iskolák, a fiatalok. Támogatóink segítségével minden székelyföldi általános iskolába minden osztályterembe eljuttatjuk a fali térképet és a tanítók kapnak egy ismertető füzetet, mely tartalmazza az összes megrajzolt monda, legenda cselekményét.

Mindez, amikor elkezdtük, nagyon nehezen megvalósítható álomnak tűnt, de most, hogy kész a magja, a rajzok, így már „jó székölyös makacsos kitartással a végire járunk” álmunknak, bár ennek soha nem lesz vége. Hisszük, hogy mindig lesznek fiatalok, akik ezt meg akarják tanulni és mindig akadnak majd fiatalok, akik tovább fogják vinni ezt az értékes örökséget. Nekem ma már a Legendárium nemcsak egy kihívás, hanem egy életforma, egy hobbi. Aki belekóstol, nem tudja abbahagyni, ezek a mondák-legendák nemcsak egy helyszínt regélnek el, itt tündérek, sárkányok, vitézek, ördögök a főhősök, a székely furfang, a dráma, a szerelem pedig egymás megbecsülésére tanítanak. Ez a folyamat közben olyan lett, mint egy jó film: jó ezekben a sikeres képsorokban ott lenni, hiszen létrehoztunk valamit, ami nem egyéni érdekeket szolgál, hanem egy közösséget megmozgató civil kezdeményezés, úgy vágjuk a filmet, hogy „happy end” legyen a vége... - írja Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium alapítója.

Székelyföldi legendárium csapata:
 

 • Márton Erika rajzolta és festette;
 • Kudelász Nóbel írta;
 • Kozma Zsuzsanna munkatárs;
 • Fazakas Szabolcs kitalálta;
 • Tófalvi Beáta irányította;
 • Tánczos Árpád közreműködött;
 • Miklós Zoltán ellenőrizte;
 • Cseke Tímea digitalizálta és a honlap arculatát megtervezte;
 • János Levente digitalizálta és a honlap arculatát megtervezte;
 • Derzsi Eszter román nyelvre fordította;
 • Jánosi András angol nyelvre fordította;
 • Asztalos Ágnes elmesélte;
 • Bajna György elmesélte;
 • Bereczi Szilárd ifi hírnökünk.


A kötetet kiadja a székelyudvarhelyi Visus Kulturális Egyesület & Konnertfilm.

A Székelyföldi legendárium kedvezményes áron rendelhető! Kattintson a mesék közé vagy hívjon minket bizalommal.

Legújabb kiadványaink
Czanik Balázs: Sütizz és fogyj!
Sütizz és fogyj!
3 990 Ft
3 751 Ft
Megtakarítás: 6%
Kostyák Borbála: Misi és a rakoncátlan zöldségek
Misi és a rakoncátlan zöldségek
1 990 Ft
1 871 Ft
Megtakarítás: 6%
Végső István: GULÁG 1945
GULÁG 1945
1 000 Ft
940 Ft
Megtakarítás: 6%
Végső István: Az 1956-os forradalom Kiskunhalason
Az 1956-os forradalom Kiskunhalason
1 500 Ft
1 410 Ft
Megtakarítás: 6%
Berg Judit: Rumini a Fényvizeken
Rumini a Fényvizeken
3 490 Ft
3 281 Ft
Megtakarítás: 6%
Berg Judit: Rumini kapitány
Rumini kapitány
3 490 Ft
3 281 Ft
Megtakarítás: 6%
Berg Judit: Rumini
Rumini
2 990 Ft
2 811 Ft
Megtakarítás: 6%
David Walliams: Büdöss úr
Büdöss úr
2 990 Ft
2 811 Ft
Megtakarítás: 6%
David Walliams: Patkányburger - Vigyázz, undorító!
Patkányburger - Vigyázz, undorító!
2 990 Ft
2 811 Ft
Megtakarítás: 6%
Balázsi Lili Fanni: Madártej
Madártej
2 990 Ft
2 811 Ft
Megtakarítás: 6%
Kostyák Borbála: Misi és a rakoncátlan zöldségek
Misi és a rakoncátlan zöldségek
1 990 Ft
1 871 Ft
Megtakarítás: 6%
Czanik Balázs: Capoeira Aerobik 5.
Capoeira Aerobik 5.
1 990 Ft
1 891 Ft
Megtakarítás: 5%
További kiemelt ajánlataink
Kosár
Bejelentkezés
E-mail címe:
Jelszava:
Miért éri meg regisztrálni?
Elsők között értesülhet legújabb kiadványainkról.
Feliratkozhat hírlevelünkre, így értesülhet akcióinkról.
Létrehozhatja saját könyv- listáját, melyeket aztán meg is vásárolhat online.
Partnereink
Információk:   ÁSZF |  A rendelés menetes |  GYIK |  Boltok |  Kapcsolat |  Adatvédelem
Közösségi oldalaink:   Facebook |  Twitter |  YouTube
© 2018 Pillangó Kiadó |  style & development: juizzmedia